Når ta ultralyd?
Når er det best å ta ultralyd i svangerskapet?
Tidspunktet for ultralydundersøkelsen vil avhenge av hvilken informasjon man ønsker. Allerede i uke 6 kan ultralyd bekrefte at det er et hjerte som slår, hvor mange foster det er og at svangerskapet har plassert seg inni livmoren. Er du i uke 6 og har brunlig utflod eller litt frisk blødning, vil dette være den informasjonen du trenger. Er du bekymret for om fosteret kan ha sykdommer eller utviklingsavvik, vil en ultralyd rundt uke 12-13 gi mye mer informasjon. Grunnen til dette er at da er det meste av organer på plass. I uke 6+0 er fosteret ca 3 mm og utviklingen har såvidt startet. Etter som dager og uker går, skjer det en enorm celledeling og utvikling, frem til ca uke 12 da det meste er «ferdig», bortsett fra hjernen, som vil fortsette å utvikle seg gjennom hele svangerskapet. Tradisjonelt/innen medisinen er det ultralyd rundt uke 12 som har hatt benevnelsen «tidlig ultralyd». En ser at begrepene sklir litt ut og «tidlig ultralyd» brukes mer og mer også før uke 12.
Ved rutineultralyden, som vanligvis er rundt uke 18-20, gjør en den samme undersøkelsen som i uke 12-13. Men, da fosteret nå er blitt en del større, er det lettere å se detaljer på f.eks hjertet. Selv om alle klaffer og blodkar er på plass allerede i uke 12, er hjertet så lite da at det er vanskelig å se. Uke 18-20 er altså et fint tidspunkt for å se enda mer detaljert på fosteranatomien. Det er også bestemt i Norge at det er målingene en gjør på denne ultralyden, som gir grunnlaget for å sette TUL (termin ultralyd). Denne undersøkelsen utføres stort sett på sykehus, av dyktige jordmødre med spesialutdannelse på nettopp dette.
Senere i svangerskapet kan ultralyd brukes til vekstkontroll, hvor en ved hjelp av målinger av hode og mage estimerer hvordan fosteret vokser ut fra den terminen som er satt. En kan også se på fostervannsmengde, gjøre blodstrømsmålinger for å bekrefte at morkaken gjør jobben sin, samt se på fosterbevegelser. Alt dette vil gi informasjon om hvordan fosteret har det.
Noen ønsker også å se den lille, få et glimt av ansiktet, føttene, hendene. Her kan 3D/4D-ultralyd gi gode bilder og filmsnutter av ansiktsmimikk, bevegelser, runde kinn og dobbelthaker. Noen synes dette korter ned ventetiden, det kan gjøre at bånd knyttes enda tettere, en kan kjenne igjen familietrekk. Husker godt en vordende bestemor som var med på ultralyd og strålte av glede da bildene helt tydelig viste et foster med smilehull. Det var det bare bestemor som, inntil da, hadde i den familien!
Noen gravide plages av lite hyggelige drømmer om den ufødte, og da kan det være godt å kikke inn å få bekreftet at jo, nesen er på plass, ja, jeg synes babyen ser søt ut. Jeg pleier å anbefale 3D/4D rundt uke 28-32, og denne undersøkelsen vil alltid også innebære en vekstkontroll, samt sjekk av fostervannsmengde og bevegelser.
Mot slutten av svangerskapet, rundt uke 36-39, kan ultralyd brukes til å bekrefte fosterets leie, altså om fosteret har lagt seg med hodet eller rumpa ned. Igjen gjøres vekstkontroll, og det er på dette tidspunktet mulig å kunne estimere fødselsvekt, samt blodstrømsmålinger og fostervannsmengde.
For en tid tilbake laget Babyverden noen videoer av meg som gjør ultralyd. Her er link til en av de: https://www.babyverden.no/gravid/forste-trimester/11-sporsmal-tidlig-ultralyd/